Blogi: hyvä, parempi vuokratyö


”Vuokratyöhön en lähde”, ”järkyttävää pompottelua”, ”oikeuksien riistoa”, ”huonoa palkkaa”, ”eriarvoista kohtelua”…


Uskallan väittää vastaan. Meillä Nordicilla ei ainakaan ajatella näin, eikä kohdella työntekijöitämme näiden ennakkoluulojen mukaisesti. Usein työhaastattelussa, kun käydään läpi sitä, millaista vuokratyöntekijänä työskentely on, ovat kommentit sen jälkeen huomattavasti positiivisempia niidenkin työntekijöiden osalta, jotka eivät aiemmin ole olleet vuokratyösuhteessa: ”ihanan joustavaa”, ”näinhän tämä menee hienosti”, ”sopii hyvin elämäntilanteeseeni”, ”kuulostaa reilulta”. Toivon, että myös sinä ajattelisit vuokratyöstä näin. Tai jos et vielä ajattele, niin toivon, että annat sille ja meille mahdollisuuden.

Vuokratyö tuo mahdollisuuksia

Etenkin näin korona-aikana, mutta myös muulloin, vuokratyö ja sen tuomat mahdollisuudet ovat upea tilaisuus työskennellä esimerkiksi lomautuksen aikana, kokeilla kokonaan uutta uraa tai hankkia lisätienestiä tai monipuolisuutta omaan työelämään, joko päätyönä tai oman toisen työn tai opintojen ohella. Lisäksi koronan myötä lisääntynyt etäopiskelu saattaa vapauttaa opiskelijalle aikaa tehdä opintojen ohella hieman lisätyötä. Siis mahdollisuuksia ansaita rahaa ja hankkia laaja-alaista työkokemusta. Vuokratyöntekijänä voit usein itse sanella, milloin, miten paljon ja millaisissa vuoroissa haluaisit työskennellä, eli voit itse aikatauluttaa enemmän omaa aikaasi ja siten panostaa myös siihen kuuluisaan, laadukkaaseen vapaa-aikaan. Jos tarjoamme sinulle vuoroa, eikä se sovi kalenteriisi- voit kieltäytyä ja et silti joudu mustalle listalle. Kyllä, toki toivomme, että olet joustavasti käytettävissä, mutta ymmärrämme täysin myös sen muun elämän, joka vaatii aikaasi. Kaikissa vuokratyösuhteissakaan ei tietysti aina tätä mahdollisuutta ole, mutta monessa on. Tarjoamme töitä aina asiakkaidemme tarpeen mukaan.

Ajatellaan, että olet töissä suoraan tietyn yrityksen kirjoilla, etkä vuokratyöntekijänä. Jos esimerkiksi määräaikaiset työsi päättyvät jostakin syystä, eikä työsopimustasi voida uusia, kuinka monen työnantaja koettaa löytää hyvälle tyypille lisää töitä? Kuinka moni soittelee eri osastoille tai toimipaikoille, kilpailijoille jopa, jotta töitä löytyisi? Uskallan väittää, että ei kovin moni. Me toimimme näin. Kun hyvällä työntekijällämme päättyy yhden asiakkaan kanssa yhteistyö, koetamme löytää hänelle uuden työn toisen asiakkaamme luota, jos osaaminen ja asenne vain on kohdallaan. Oli hän hakenut tätä toista paikkaa tai ei, oli tästä toisesta paikasta avoin haku tai ei. Monesti myös tässä onnistumme. Tämä jos mikä on mielestäni upeaa palvelua.

Mainettaan parempaa työtä

Meillä Nordicilla tehdään aidosti töitä sen eteen, että työntekijämme saavat sellaisia töitä, kuin haluavat ja että kaikki menee niin kuin pitääkin. Meillä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, tai mielellään suurempaakin, jos siitä on sovittu yhdessä asiakasyrityksen kanssa. Lomat kertyvät myös ihan lakien ja työehtosopimusten mukaan. Soittelemme työntekijän kuulumisia ja pyrimme tarjoamaan hänelle enemmän vuoroja, jos työntekijä niin toivoo ja hänen käytettävyytensä täsmää asiakkaan tarpeen kanssa. Inhimilliset virheet selvitetään viipymättä ja keskustellen. Haluan haastaa kaikki alan toimijat tekemään joka päivä parhaansa näiden asioiden eteen. Siten muutetaan alan mainetta parempaan suuntaan, sellaiseen suuntaan, jonka ala mielestäni ansaitsee. Ja sitä kautta muutetaan myös päättäjien yleisiä asenteita siitä, millainen työsuhde on ”normaali” ja toivottavasti pian vuokratyötä, määräaikaistatyötä ja freelancertyötä tekevien on helpompi saada esimerkiksi lainaa pankista. Luotettava vuokratyönantaja kuuluu myös liittoon ja noudattaa alan pelisääntöjä.

Toinen harhaluulo, jonka saan onnekseni kumota, on että vuokratöitä olisi tarjolla vain duunareille. Huomasin ilokseni, että muun muassa LinkedIn on julkaissut oman työkalun asiantuntijoille ja johtajille suunnatusta vuokratyöalustasta, eikä LinkedIn ole edes ensimmäinen tässä lajissa. Myös tämä kertoo muutoksesta työelämässä, joka on väistämättä edessä ja jo käynnissä. Vuokratyö tai keikkatyökulttuuri jatkaa kasvuaan, ja kohta tästä vapauden ja joustavuuden sekä kokeilukulttuurin mahdollisuudesta saavat nauttia yhä useammat työntekijät. (Lähde Forbes Gene Marks luettu 19.3.2021).


Joten siis. ”Joustoa”, ”lisätuloja”, ”monipuolisuutta”, ”vapautta”, ”mahdollisuuksia”… Toivon, että ajattelet jatkossa vuokratyöstä näin. Anna meille mahdollisuus vakuuttaa sinut!


Niina_blogi.png


Niina Vuoksi
Henkilöstökonsultti
Nordic Henkilöstöpalvelut OyLähde:

Marks Gene, Forbes https://www.forbes.com/sites/quickerbettertech/2021/02/28/linkedin-is-building-a-gig-marketplace-and-other-small-business-tech-news/?sh=770cde2d1f46