Mitä CV:si kertoo sinusta?


Usein kuuluu puhuttavan, miten tärkeää on tehdä työnhaussa yksilöllinen työnhakukirje. Tottahan se on, että edukseensa erottautuu varmasti kirje, jonka olet räätälöinyt juuri hakemaasi työtehtävään. Kunnolla mietitty ja huolella laadittu työnhakukirje herättää todennäköisemmin työnantajan mielenkiinnon vilkaista myös ansioluetteloasi tarkemmin.

Miksi ansioluettelo ansaitsee huomiosi?

Ansioluettelo on usein työnantajalle se ensimmäinen kosketus, jonka kautta hän pyrkii saamaan sinusta kokonaisvaltaisempaa kuvaa työnhakijana ja ihmisenä. Olet herättänyt työnantajan mielenkiinnon hakukirjeelläsi, joten nyt sinun täytyy vielä vakuuttaa hänet ansioluettelollasi.

Varmista, että ainakin alla olevat kohdat ovat kunnossa.

1. Se sisältö

Hyvän ansioluettelon pituus on 1-2 sivua riippuen työurastasi. Muista, että lyhyt ja ytimekäs CV on aina pidempää ja polveilevampaa parempi. Mikäli CV:si on vaarassa paisua, karsi ne tiedot, joilla on vähiten merkitystä hakemasi työn kannalta. Huomioi, että CV:n ei tarvitse olla tyhjentävä luettelo koko elämästäsi.
CV antaa sinulle mahdollisuuden näyttää, että kykenet jäsentelemään ja priorisoimaan asioita. Anna sen siis näkyä. Korosta sellaisia vahvuuksiasi, jotka vastaavat työnantajan erityisvaatimuksiin. Muista, että mitä pidempi työura sinulla on takanasi, sitä merkittävämpi sen asema on työnantajankin silmissä. Älä siis koskaan vain totea olleesi projekti-insinööri, vaan kirjoita lisäksi ehdottomasti auki mitä työtehtävä piti sisällään.

Ensisijaisesti työnantajia kiinnostaa ansioluettelossasi ammatillinen kokemuksesi. Mutta voit parantaa omaa kiinnostavuuttasi kertomalla lisäksi harrastuksistasi ym. mielenkiinnon kohteista. Parhaimmillaan ansioluettelo viestiikin sinusta kokonaispersoonana – yhdessä työhakemuksen kanssa se kertoo sinusta kaiken tietämisen arvoisen. Saat tuotua esiin asenteesi, persoonasi tai vaikka arvot ja motivaattoritkin.

2. Älä aliarvioi visuaalista ulkoasua!

CV:ssä ulkoasu on asia, johon työnantaja tahtomattaankin kiinnittää ensiksi huomionsa. Ulkoasulla on siten merkitystä enemmän kun uskotkaan.

Mieti siis CV:si kirjasinkoot, -tyypit ja värit huolella. Ei ole sama käytätkö fonttina Times New Romania vaiko Arialia. Kokeile vaikka ja testaa.

Älä unohda myöskään oman valokuvasi voimaa. Valokuva on asia, johon on joko helppo samaistua tai sitten ei. Joka tapauksessa valokuva CV:ssä tekee siitä täydellisemmän – ilman valokuvaa CV jää pakostakin etäiseksi. Näe siis vaivaa työminäsi valokuvan otossa.

Ja lopuksi. Kun olet tyytyväinen ansioluetteloosi, arvioita se muutamalla ystävälläsi – saatat yllättyä tuloksesta.